… en Afval

De supermarkt van de hamsteracties roeptoeterde nog niet zo lang geleden trots de strijd aan te gaan met de plastic doppen op verpakkingen. Nu ben ik van de generatie omslag buurtwinkel naar supermarkt. Destijds een bijzonderheid om het nodige te doen in een winkel met meters om met een winkelwagen te rijden maar niets in vergelijking met de afmetingen van nu waar je bijkans wandelschoenen voor nodig hebt gezien het aanbod en lengte van schappen. De keuze is reuze, er is veel veranderd in pakweg 50 jaar.

Een rappe vooruitgang vooral gericht op gemak. Terug naar die doppen; destijds kocht men zuivel in glazen flessen met een aluminium dop, en de 100 soorten frisdrank bestonden nog niet. Toen kartonnen drankverpakkingen kwamen deed je die open door de flappen om te vouwen of een puntje eraf te knippen. Vonden de mensen, of de verpakkingsindustrie, niet handig dus kwamen er schroefdoppen. Met daaronder een ander dingetje om nog beter af te sluiten. Met de opmars van drankkarton kwam ook de stroom varianten op gang. De verpakkingsindustrie maakte een sprong in groei. En omzet. Die enorme keuze moest men ook makkelijk mee kunnen nemen en aldus ontstond de plastic tas. Die je moest kopen. De plastic tassen werden na verloop van tijd gratis maar daar kwam men weer van terug want vervuiling dus moest je ze weer kopen. Huh. Dat was toch al zo? Nu haalt de luie consument de neus op voor 25 cent en tasjes dunner dan 0,015 millimeter zijn blijvend en gratis. Die blauwe, witte en doorzichtige “vliegers” die je her en der tegenkomt. Want die vervuilen natuurlijk niet. Die blijven overigens gratis om de losse spullen te kunnen verpakken beschermen tegen verspilling. Dat gemak weer.

In het tegemoetkomen van consumenten is er dus veel veranderd in pakweg 50 jaar en zijn wij met ons consumerend gedrag heel erg verwend met gemak. 

Nu doen heel veel mensen best goed aan afvalscheiding. Waar we onszelf mee voor de gek houden. Door te scheiden wordt het probleem eerder groter dan kleiner. Slechts een percentage van het opgehaalde is geschikt voor verwerking tot granulaat voor hergebruik. Het produceren van nieuw is goedkoper, schoner en werkgelegenheid. Ook die zooi moet weer ergens heen. In afval zit handel. Ironisch genoeg komt de meeste zooi uit het land wat sinds 2017 een verbod heeft afgeroepen op het importeren van plastic/kunststof afval. Daar kan je zooi dus niet meer naar terug. China streeft ernaar 1 van de schoonste en groenste landen ter wereld te zijn en ook andere landen staan niet meer te springen om zooi uit de westerse wereld op te kopen. Verminderen in plaats van scheiding heeft wel resultaat. Wat er niet is hoeft immers niet te verdwijnen.  

Life sucks. Terugkomend op de doppen. Die dop op de pakken was er voorheen niet, juichen over het afschaffen ervan is net zo’n wassen neus als het ontstaan. Zo ook die vliegertasjes en ; je komkommer, paprika of wat dan ook mag dan langer houdbaar zijn in het plastic jasje, moeder aarde raakt erin verstikt. En een nieuwe aarde is vooralsnog nog niet te koop. Over de microplastics die je dagelijks naar binnen werkt durf ik het (nog) niet te hebben en het verteren van zo’n wit/blauw bekdeksel duurt ongeveer 450 jaar. Die al dan niet beschermende dingen alleen al zorgen voor 40.000 kilo zwerfafval wereldwijd per maand. Gemak wordt onze, plastic, strop. Hoogste tijd voor Action.

Je kunt natuurlijk ook blijven hangen in gemak en doen alsof het er niet is, je doppen ervoor sluiten en hopen dat kabouters het oplossen.

Lees ook ; Verbeter de wereld, begin bij jezelf. en Terug naar de Natuur

Betekenis Een wassen neus (betekenis-definitie.nl)

Kijk voor de grap eens naar de aflevering De vuilnisman op Npo2, Seizoen 1 Aflevering 5 van 6 Het plastic walhalla KRO NCRV. In de plastic recycling is het nog één grote bende.

Of om je nog meer te verontrusten;

Microplastics gevonden in placenta’s van ongeboren baby’s – Stichting Corazon

5 gedachten over “… en Afval

Voeg uw reactie toe

  1. Laten we als consument samenwerken om onze stem te laten horen, gezamenlijk de winkels en bedrijven gaan schrijven, alternatieven zoeken. Actie! Ik ga kijken bij de links aan het einde van je stukje of ik mij ergens bij kan aansluiten. Cool stukje!

    Like

  2. Ik installeerde pas geleden de app Beat the Microbead waarmee je produkten voor je persoonlijke verzorging kunt scannen. In acht van de tien lotions, crémes, zonnebrandmiddel, etc. zaten microplastics.
    Soms wordt er geroepen dat ergens maar heel weinig van iets slechts in zit, maar de stapeling kan niet worden berekend. De schadelijkheid ervan dus ook niet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: