✅Kleurenblind.  


Aan het woord zwart kleeft weinig positiefs. Op zwart zaad zitten, de zwarte doos van een gecrasht vliegtuig, de zwarte piet toespelen, zwart geld. Zwarte zaterdag met meer files en ongelukken. Een zwartkijker zijn, de zwarte dood, iemand als zwarte of zwartje aanspreken, zwartwerken, zwart spreken van iemand, het ergens zwart van de mensen zien. Veel negatiever, zwartgalliger, kun je het niet krijgen. Die vlieger gaat niet op voor 25 november. In tegenstelling tot al dat negatieve gaan bij menigeen de mondhoeken omhoog van blijdschap en heeft men eerder een bloedrode dan een zwarte waas voor de ogen voor de beste deal. Singles Day is overgewaaid uit China, de Sint ooit uit Turkije en Black Friday uit het land van onbegrensde mogelijkheden. In Nederland doen we vrolijk overal aan mee, volgzaam en altijd in voor het onbekende als we zijn. Black Friday valt op de dag na thanksgiving en is het startsein voor de aanloop naar kerst. Cadeautjes kopen om te geven en dus veel geld uitgeven. De winkelier trekt klanten door te stunten met kortingen en door de hoeveelheid mensen is het druk. Zwart van de mensen dus. 

Natuurlijk staat het iedereen vrij te scoren, een goeie aanbieding van wat je echt nodig hebt is uiteraard super. Veel mensen doen echter aan funshoppen en dan met name kleding. En hoewel woninginrichting op nummer 3 staat als vervuiler en veroorzaker van overschot hou ik het bij de goeie deals bij de aanbieders van kleren. Vooral bij de ketens en internetgiganten als Ali, Shein, Wish, Boho, Loavies enzovoorts. Die kunnen gerust wat wegdoen voor minder dan weinig. Met de back-up van vet op de botten door mega inkomsten, beursnoteringen, marketingmachine, onderbetaald personeel op nul/uren basis en mogelijk wat extra overproductie in een of ander land waar mensen als moderne slaven werken is het royaal koek uitdelen. Ik heb weinig hoop dat zij die zijn losgegaan met de aankopen van het stoffige goedje dit bij een zelfstandig ondernemer heeft gedaan en het aanbod van giganten en labels waar een ander voor bloed heeft vermeden. 😔

Zelf ben ik een 2e hands kledingjunkie, kettingruiltas deelnemer, swapper, kringloop fan en beheer ik krijgdekleertjesrijswijk, een kinderkleding ruilpunt. En waar of hoe je ook aan 2e hands kleding komt, het aanbod is enorm en erbij lopen als een sloeber is echt achterhaald. Maar ook zijn het voornamelijk items uit het niet zo eerlijk segment en bewust geproduceerd voor een korte gebruiksperiode. Zowel online of fysiek beschikbaar, vaak kort gedragen of nog nieuw aangeboden op een platform voor een nog lager bedrag dan een kop koffie En eenmaal kapot of lelijk kun je dit afdanken in containers waarmee veel mensen tot kort geleden dachten iets goed te doen. Helaas pindakaas, aan al het andere dan het “niets” wordt door de een of andere partij verdiend. Meestal ten koste van mens en omgeving. Om je een idee te geven, vanmorgen sprak ik iemand van de weggeefwinkel. Elke 2 weken wordt er zo’n 500 kilo kleding afgevoerd naar 1 of ander verwerkingsbedrijf waarvan ook weer het nodige wordt doorverkocht of ge-exporteert. Wanneer je bedenkt dat elk gat in Nederland alleen al 1 of meerdere containers heeft staan krijg je een idee van een goed verdienmodel en het enorme overschot aan niet geschikt voor de 2e of 3e ronde.

Een ander goed verdienmodel zijn de verkoopplatforms, voor elke transactie immers een opbrengst. Zelfs voor datgene wat je wil verkopen voor 50 cent of minder. Beter ga je ruilen in plaats van leuren met dat item wat je niet draagt en wat weer verpakt en verplaatst moet worden,  Er zijn regelmatig, maar zeker morgen en komend weekend,  her en der in het land toffe swap events en kringloopacties. Voor grote en kleine mensen. Bij 1 van de inmiddels 30 krijgdekleertjes ruilpunten bijvoorbeeld. Elk stukje stof wat wordt geruild of gehaald in plaats van shoppen voor de fun of heb is een pluisje stof minder op 1 van die bergen in Ghana, Cuba of elders.

Kortom ;door andere keuzes te maken voor nieuwe items, koop bewust of koop niet, gaat de kwaliteit van 2e hands kleding omhoog, en maken we de wereld echt een beetje minder lelijk. 😉 Ik ga voor groen met een vleugje grijs. Het 2e hands is immers lang niet zo duurzaam. Met onderstaand testje kon ik helaas niet aangeven vrijwel alleen 2e hands kleding te dragen maar zelfs wanneer ik nul had ingevoerd kwam ik er niet best van af. En wat doe jij?  

https://slaveryfootprint.org/ https://www.projectcece.nl/blog/

Blijven hangen tot het eind en geboeid gelezen? Wellicht vind je dat van Boetekleed ook. En teken de petitie https://www.goodclothesfairpay.eu/ Jij wilt immers ook eerlijk en rechtvaardig worden behandeld en betaald. Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: