Kappuh Nau

De klap met de hamer is gegeven en de kogel is door de kerk. Of toren eigenlijk. Want dat wat rondvliegt moet en zal worden platgeslagen. Met ingang van afgelopen maandag moet Nederland 5 weken knus met elkaar rond vuurkorf of boom.  Alle niet essentiële winkels dicht en scholieren weer thuis. Die vaders en moeders op het schoolplein, te gevaarlijk en ze gingen ook al minder thuiswerken. Zoals het de Hollander betaamt is ie vindingrijk en werd er weer driftig gezocht naar de openingen in deze fuik met de grote spelers aan kop. Taart & rookworst, echt nodig en zonder dusty geen leven. En zo was er al snel in de media te zien hoe menig winkelier met zijn handel de straat op ging of met een tafel in de deuropening stond. Gezellig is van absoluut belang dus bloemen, meuk en drank moet beschikbaar blijven. En het nodige vreetvoer uit de hand uiteraard. Daarbij; je fiets zal maar lek staan of je afvoer plots verstopt. Essentiele waar blijkt een ruim begrip.

Was de horeca her en der al overgestapt op kraamverkoop, menig winkelier zette z’n handel op de stoep of een tafel in de deuropening. Kappers & nagelstylisten zouden goede zaken kunnen doen onder een boom en wie weet zien we straks ook de schoenlapper en hulpverlener op straat. Het herontdekken van marktgevoel. Met kerstman, lichtjes, karaoke, glühwein, oliebollen, nepsneeuw en een foto spot voor de herinnering. Gezellig!

Begrip voor die specifieke groep om daar met elkaar een pot, pan en fluitconcert te geven heb ik niet. Maar wat als het ondernemers waren geweest, zzp’ers, zelfstandigen met bedrijf aan huis, de net gestarte waaghals of die met een verkeerde KvK registratie die niet in aanmerking komen voor ondersteuning. Hadden we dan voor ze geklapt of een leuk dansje gedaan?
Voor hen die wel in aanmerking komen door deze strop wordt er nog maar eens uit die onuitputtelijke schatkist gegraven. Hoe gaan we dat ooit weer aanvullen. Maar natuurlijk ! Ook samen. Met handenklap en een dansje. 

Inmiddels druppelen er bericht dat de mazen dichter getrokken zijn dus al die mensen die echt, maar dan ook echt er even tussen uit moesten naar de zon of sneeuw, pech voor ze. Een huisje in een vakantiepark huren voor je feestje of orgie zit er ook niet in en om ergens het uit eten gevoel te beleven en daar dan desnoods een nacht bij te boeken zijn hotels ook teruggefloten en zelfs als je Oranje bent kunt je niet weg.  Of waren het alleen de jongeren die volop aan het feesten bleven?

Al die bokkesprongen om te kunnen blijven doen in deze wereld van veel, vaak, snel en graag voor weinig is niet de bedoeling van dit kroonjaar. In je hok moet je blijven. Alles dicht, het zondag gevoel herbeleven, zo min mogelijk mensen zien en vooral niet aanraken. Dat wordt de norm. Met een Oud en Nieuw 2.0. Om middernacht een orkest van geluid uit geloofshuizen in MultiCulti Nederland in plaats van vuurwerk, een handkus blazend naar je geliefde of buur vanachter je lapje, als internet werkt toasten met zoom, snapchat, videobellen of andere digitale mogelijkheden en wellicht op 1 januari in plaats van de Nieuwjaars duik misschien aanmelden voor je vaccinatie.  Want dan, ja dan kunnen we weer leven. Oh nee, deze offers brengen we voor onze gezondheid. Samen.

Fijne decemberdagen.  Ik verwacht een groot aanbod op too good to go.

Er gaan veel makke schapen in een hok Nederlands spreekwoordenboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: