Cultureel en bezig zijn.

Jemig, had je ook nog tijd om tv te kijken?

Dat is wat me vorige week werd gevraagd nadat ik antwoordde op de vraag “hoe was je weekend”. Een weekend wat inderdaad een beetje vol was met wat je cultuur snuiven zou kunnen noemen en leuke dingen doen. Of om René Cammeraat te citeren ; “Ervaringen opdoen”.

Een jaar of 4 terug werd ik door een oud collega uitgenodigd voor een voorstelling waar een een plekje vrijgekomen was. Het bleek een gezelschap wat zich Cultura noemt en er een lichte ballotage op na hield want nee, je komt d’r niet zo maar bij. Geen vriendinnenclub maar zoals Y zegt; een cultureel netwerk. En hoewel het een gemêleerd en vooral leuk gezelschap is zijn er officiële regels. Dat moet ook wel met 12 dames. Y is de jongste, ik was het een poosje, de oudste is begin 80 en vieft, wieft en tuft nog vrolijk rond.

De huisregels zijn 2x per jaar vergadering en vooraf dient een ieder voorstellen aan te leveren waar een overzicht uit voorkomt wat vervolgens op de vergadering als een soort veiling wordt doorlopen. Althans, dat is de bedoeling. In de praktijk komt het er op neer dat er aangespoord wordt aan te leveren, wat mij de laatste keer de bijnaam “chief Whip” opleverde en op de samenscholing zelf moet er af en toe iemand bij de les gehouden of geschud worden. Dat komt ook door de wijn. De 1e vergadering was begin januari en de lijst is lang. En dan begint het. Wie wil waarheen en reserveert waarna de aangepaste lijst. Mijn agenda is het komend half jaar al behoorlijk gevuld, de bankrekening nog meer geslonken vanwege aangeschafte kaartjes en het app verkeer in de groep veel en af en toe verontrustend verwarrend. Digitale vernieuwing en vernuft gaat niet bij iedereen van een leien dakje, een appgroep voor de afspraken en een aparte voor de grappen en grollen werkte niet en een digitale agenda ook niet.

Maar dat mijn leven aangenaam verrijkt is met dit gezelschap is een feit. De kunst om plezierig tijd te besteden had ik als zelfbenoemde ambassadeur goed leven al, en afgezien van agendavulling met deze dames zijn er ook andere mensen om mee te ervaren en te delen. Graag ga ik naar de bioscoop, wordt er gedanst, gesnoept, gegeten, geborreld, gewandeld en nou ja, veel dus. De meest indrukwekkende voorstelling in 2018 was toch wel The Nation, maar ook Ondine was bijzonder en oh ja, King Lear ook. Of toch Asthonia? Of het weekend Leeuwarden met vriendinnen. Of die midweek in Bretteville? Of was het die bijzondere bruiloft. Of de midzomernacht op Orvelte. Of toch samen eten met de oudste en jongste thuis. Gewoon ongewoon genieten van kleine en grote dingen dus. Maar ook cultureel gemiste kansen. Kiki Schippers ging over de kop in haar tuut, Louise Korthals was verkouden (dat krijg je met een kort nekkie..) en na het 1e bedrijf van Flirt with Reality werd de zaal ontruimd vanwege, naar later bleek, een brandje in de kleedkamer.

Januari saai? nou nee hoor. Zo ervoer ik The Junction-de Nieuwe mens is Hot-Rene Cammeraat-herkansing op Flirt with Reality, ohh wat is dat bijzonder-de band Mooie Meneren-de tel al kwijt in films-een etentje-arbeidscontract-een aangereden man geholpen-brandweerman in m’n huis-rondleiding stadhuis Rotterdam-FreeBees voor een dagje sauna-her en der gedanst en vast nog iets niet benoemd 😏. En ik kan ook erg goed lanterfanten.

Kortom ; lekker bezig en het hart zal ook dit jaar weer gevuld worden.

Fuck Valentijn

http://www.woorden.org/woord/cultuur; het geheel van gebeurtenissen op het gebied van kunst, ontspanning en uitgaan Voorbeelden: `Parijs is een stad met veel cultuur.`

https://www.woorden.org/ Lebbeeks dialect bezig; Gieë zittend gat emmen (=Bedrijvig zijn, altijd bezig zijn)

Lanterfanten is een veredelde vorm van onthaasten. Vele grote denkers en kunstenaars waren naast hun productieve leven ook zeer bedreven in het …

6 gedachten over “Cultureel en bezig zijn.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: