Oud is Goud

hands-2832239__340

Recent las ik weer zo’n verhaal van een vrouw die de oh zo vreselijke 50 aangetikt heeft en zich bij het wakker worden op die dag blijkbaar opeens een bejaarde voelt. Om zich minstens 15 jaar jonger te voelen doet ze heur haar in een hoge staart. Schijnt een trucje te zijn waardoor de boel wat strakker optrekt. Geen idee of t werkt, mijn haar redt t niet tot boven op m’n kop.

Ongetwijfeld is het stuk aangedikt omdat t zo leuk wegleest maar toch.  Vrouwen kunnen er wat van.  Het is echt niet zo dat je de dag na je 50ste verjaardag wakker wordt met een gerimpeld huidje, grauw schapenkrulhaar, opgedroogd en plots futloos of krakkemikkig bent. Oud of Out?     

De vrouwelijke 50-plussers en ouder die ik ken zien er goed uit, hebben naast werk en gezin volle agenda’s en bezigheden.  Geen vlekkeloze, kreukvrije maatje 36ers maar stuk voor stuk Gouden Vrouwen. En heus, over die 50 grens gegaan heb ik ook langer werk in de badkamer.  Oefeningen voor de billen-bekkenbodem-onderkin-poetsen en smeren en als het kon zou ik absoluut het een en ander laten opleuken aan mezelf. Als een soort van onderhoud. S = Staatsloterij versus dromen Ik zal dus zeker niet ontkennen ijdel te zijn. Als puber was ik een spichtig geval zonder voor of achterkant en had ik dankzij een ongelukje met een baseball batt weinig zin te lachen. Maar ‘t is allemaal goed gekomen en van hetgeen ik in de spiegel zie word ik meestal niet minder vrolijk.  4hoog wonen zonder lift is goed voor de conditie en kont, ontharen een gratis yoga sessie en dansen en bewegen houd het gewicht in balans. Andere bijkomstigheden zijn ook voor mij onvermijdelijk. Jongste merkte vorige week lieflijk op dat mijn handen een kreukelzone zijn en de veur tussen mijn ogen, dunner wordende wimpers en een soort van wenkbrauwhaar die opeens ergens anders groeit (vrouwen boven de 35, altijd een pincet bij je !), barcode onder de neus, lachende knieën en plaatselijke huidverschuivingen. Count me in.  Daarbij zit er een seizoenband rond mijn taille en zijn er vlekjes en plekjes die ik de week ervoor nog niet dacht te hebben.

Misschien ontgaat het me maar mannen hoor je trouwens niet erg over deze, ook voor hen onvermijdelijke bijkomstigheden. Ik snap wel wat snor en een hip baardje laten staan doet. 🤔

In Japan heeft men een mooi gebruik om serviesgoed te repareren. Kintsugi.  Als we ons nu eens zouden gaan zien als Japans serviesgoed. De rimpels die we door levenservaring en tijd in een eens zo porseleinen huid oplopen figuurlijk opvullen met goud.  Je kop is dan niet meer Oud maar Goud.  Veel passender dan jezelf als afgeschreven te profileren vind ik. Jurken met blommen dragen we omdat ze leuk zijn en geraniums vragen weinig onderhoud. Prettig omdat we volop de hort op zijn. En voor wie toch nog denkt dat de 50er van nu wel in die bloemetjesjurk achter de geraniums zit : lees “kruip nooit achter een geranium’  van Barbara van Beukerink.

Daarbij zijn we volgens de huidige berekeningen fit genoeg om minstens tot het 67ste levensjaar actief te zijn op de arbeidsmarkt. Om aan het stigma op deze markt niet meer mee te tellen iets te veranderen is het voeden ervan niet bepaald zinvol. Immers ; Verstand groeit met de jaren.

https://holistik.nl/kintsugi/

Uit de tijd.

Bron foto ; Pixabay

19 gedachten over “Oud is Goud

Voeg uw reactie toe

 1. precies en zo is het maar net, die paardenstaart heb ik niet en die rimpels zijn er ook, hier komt de 50 er toch ook rustig aan aan, maar als ik dan naar mijn ouders kijk die op hun 75ste nog steeds naar de fitness gaan, klimmen en motor rijden, dan denk ik echt oud is goud.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja toch. Ik weet heus wel dat de schrijfster de draak steekt met het fenomeen maar heus, de dag na een 50e verjaardag is echt niet anders dan die ervoor. Jouw ouders gelukkig ook een mooi voorbeeld van plezier hebben en doen in wat kan. 🍀

   Like

 2. die paardenstaart heb ik wel, soms maak ik er een knotje van…staat heel grappig. Het enige wat ik verveldend vind aan het ouder worden is dat ik tot mijn 57 ste 55 kilo woog ( op een lengte van 1, 55 hele netjes ) en nu 63 dat is teveel, dat krijg ik er niet af. En de rest?/ lekker belangrijk! Not dus

  Geliked door 1 persoon

  1. die aangroei heb ik ook. Dat noem ik dus de plaatselijke huidverschuiving en seizoensband 😂 ik was trws in de veronderstelling dat je jonger bent. Doe je goed ook 👍

   Like

 3. ik denk dat het ook maar net is hoe jij je gedraagt. Sommige mensen die ik ken zijn 45 gedragen zich als 75. als ik naar mijn ouders kijk, zou je echt niet zeggen dat al achter in de 60 zijn. jeetje wat gaat de tijd hard. Ze rijden nog motor, hebben een eigen zaak waar ze fulltime in werken enz… dus lekker actief blijven. En die geraniums, dat toch maar een gezegde of niet?

  Geliked door 1 persoon

  1. Precies dat Mariëlle. niet meer in staat zijn tot iets of erger, gebeurt niet de dag na een 50ste verjaardag. Je bent wat je uitstraalt. Plezier hebben en bezig zijn zoals jouw ouders doen zie ik gelukkig meer om me heen dan een zeurende 50er die doet alsof de noodklok slaat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: