Bijna los.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is vogel-in-hand.jpg

Bevrijdingsdag vandaag. Het maakt iets los bij mensen. Bij mensen van toen de herinneringen, bij een aantal mensen van nu verontwaardiging of boosheid. Of gelatenheid. Verdeeldheid. Dat is er zeker.

Een paar uur terug liep ik in het plaatselijke winkelcentrum voor een boodschapje. Niet stilstaand bij de dag van vrijheid maar het voelde toch een beetje feestelijk. Er waren weer mensen. Heel veel, vooral etende mensen. Men voelt zich vrij. De avondklok is eraf, de winkels mogen weer open, je kont op een terras vleien kan weer en er lijkt ook weer lucht te komen in de culturele sector en reizen. Al dan niet op afspraak, met afstand, een negatief testbewijs, looprichting, mondlapje of wat dan ook voor bokkesprongen om weer te kunnen. Wat is het gemist.

De meningen omtrent wat vrijheid is lopen uiteen. Het tegenovergestelde van vrijheid zou je kunnen zien als vastzitten in of in slaafse omstandigheden. Vanuit dat perspectief gezien zitten heel veel mensen gevangen maar wordt dat niet zo ervaren. Werken voor de hypotheek of huur, opgescheept met vervelende collega’s of leidinggevende. Niet weten wat te doen met geld en levend van de ene happening of hebbeding naar de andere. Of juist niet weten hoe eraan te komen en dagelijks geconfronteerd worden met tekort. Gevangen in een bullshitbaan voor een uitgeknepen uurloon zonder zekerheid. Chronisch ziek zijn of verslaafd aan iets. Een foutje gemaakt in het verkeerde circuit en er niet meer uit kunnen. Gemangeld in juridische of overheidstoestanden. In een relatie, of met nare schoonfamilie of eigen familie. Vervelende buren, een studieschuld, pestkoppen, chantage. Niet durven of kunnen zeggen wat je van iets vindt vanwege vriendschap of baan. Financieel afhankelijk zijn van partner. Een levensstijl. Stuk voor stuk zaken waar in de meeste gevallen iets aan te veranderen is. Omdat er vrijheid tot het maken van andere keuzes is.

Of het cojona circus gaat teruggeven wat als afgepakte vrijheid wordt benoemd valt nog te bezien. Vooralsnog mogen we weer wat losser. En of wel of niet gevaccineerd; met mondlap, test- (bij voorkeur de commerciële) of vaccinatie bewijs. Heb je daar een keuze in?

Hoe dan ook, de vrijheid om te kiezen hadden de mensen in 40-45 niet. Zij die konden zijn gevlucht, of ondergedoken. Verraden ook vaak. Anders zijn of anders denken was gevaarlijk. Gisteravond luisterde ik naar de toespraak van Andre van Duijn. Een treffende toespraak van iemand die ook anders is. Wat is anders zijn eigenlijk? Ben je anders als je niet in de rij wilt staan voor een vaccin? Of bedenkingen hebt ten opzichte van de maatregelen? Of je afvraagt waarom niet veel meer aandacht voor gezonder leven? Dan ben je anders. Dan ben je een wappie. Opeens was daar die geuzennaam. Die zo lekker bekt. Of hek(t). Ik vind het een naar woord.

De vergelijking met wat nu gaande is en hoe mijn ouders de tijd toen hebben ervaren ga ik niet maken. Er valt nog genoeg te kiezen. Om te stemmen, te demonstreren, je mening te geven. En terecht. Die vrijheid mag niet worden ingedamd. Lastig vind ik het allemaal wel. In zekere zin hoe dan ook gevangen. Al is het in mijn eigen hersenspinsels. Doet me denken aan dat liedje van Jenny Arean.

lees ook : The day after en Herrie in de straat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: