Schaamte

26-03-2007

CF751319-9662-40FB-8A51-8D00D80108E3

Ik heb mijn hoofd op een dating site gezet. Gebruikelijk is dat je een profiel aanmaakt en een aantal vragen in vult. 1 van die vragen bij deze site is de volgende. Waar schaam jij je voor?

Op zich al een vreemde vraag wanneer je bedenkt dat je ergens voor schamen het niet bekend maken is van datgene waar je je voor schaamt. Maar het is zo’n vraag die in je hoofd blijft rondzingen. Want onwillekeurig zoek je naar een antwoord.

Niet dus, er zijn dingen die ik niet vertel, maar dat wil nog niet zeggen dat die het daglicht niet kunnen verdragen.

Wat wel¬†schaamtegevoel¬†bij mij teweegbrengt zijn de zaken die af en toe het¬†nieuws¬†halen. Soms schokkend, zoals bijvoorbeeld de grapjas die mesjes in de handvatten van een bierkrat heeft gedaan waardoor een supermarktmedewerker nu doorgesneden pezen heeft. Dan schaam ik me voor de medemens. Familie van die kuilengraver met pennen erin misschien? Ik schaam me ook voor de groep jongeren die mensen zo erg treiteren dat ze niet meer willen wonen waar ze lekker woonden. En hun ouders die een andere kant op keken. ¬†We wisten het niet….

Of het advocatenduo Anker. Wat misschien zo publiciteitsgeil is dat ze ellebogenwerkend Robert M. wilden verdedigen en met een argument aankomt dat de slachtoffers zich niet verweerd hebben. Om je rot te schamen toch. En alsof 2 advocaten nog niet genoeg is heeft hij er 4. Geld zal Robert M. niet hebben dus tenzij deze allochtoon een geldschieter heeft werken de heren pro Deo. Is dat dan uit de belastingpot? Shame, shame, shame.

Maar ala, deze Let is dankzij het huwelijk met zijn kameraad volledig¬†ge√Įntegreerd¬†en ingeburgerd in ruimdenkend¬†Nederland. Heeft ie iets te letterlijk opgevat vermoed ik. Het nut van volledig¬†integreren, inburgeren en volgens de gebaande paden leven gaat af en toe anders bij mensen die jarenlang op een antwoord wachten of ze hier mogen blijven of niet. Die mogen, nadat die onderkant van de stapel eindelijk is bereikt, alsnog vertrekken. Triest toch.

Nog zo’n tenenkrommend incident is de ado speler die in de euforie een lied aanheft om op een bepaalde bevolkingsgroep te gaan jagen. Als Hagenaar met een programma als OhOh gerso is de afschildering al niet best. Met deze, van ver na de oorlog geboren amoebe, zou men elders helemaal kunnen gaan denken dat het hier een groot onbenullig Sodom en Gomorra is. Of zou dat voetballen toch afbreuk effect hebben op de hersencellen? Al dat gebonk met die bal op je hoofd kan toch niet goed zijn voor de binnenkant. Dat was dat boxen voor Mohammed Ali tenslotte ook niet.

Dan het ING debacle. De bonussen worden na alle ophef toch maar niet ge√Įncasseerd. Elk weldenkend mens vraagt zich af waar een bonus vandaan komt na al die afgesloten woekerpolissen waardoor veel mensen nu in de ellende zitten en dagelijks zo niet blijvend geconfronteerd worden met de gevolgen hiervan. In heel het bank- en verzekeringswezen lijkt het woord crisis compleet gewist te zijn. Een soort zakelijke zonsverduistering..

Het toppunt van schaamte vind ik toch wel de heisa die nu losgebarsten is over het al dan geleverde wapentuig aan onze vriend K.

Als je bedenkt dat ons politieke landbestuur zich razend druk maakt over zaken als het rookverbod en alles wat daarmee samenhangt maar kennelijk niet weet waar het schietgerei heen gaat vraag ik me toch af wat er nou echt belangrijk is. Over wat daar gebouwd is door een grote Nederlandse aannemer hebben we het ook maar even niet.

Of zou mijn vader dan toch gelijk hebben?  Het antwoord op de vraag waar schaam je je voor is 1 van zijn opmerkingen wat in mijn achterhoofd zingt; Geld wat stom is, maakt recht wat krom is.

Boeiend genoeg om nog meer leesvoer aan te kunnen ? lees dan ook Vaderdag. En heus waar, niet alles wat ik schrijf is kommer en kwel.  Enne ; met delen, liken en volgen maak je mij ook opgewekter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: