Vrouw, wat doe jij nou?


Zondagavond 6 november, afsluiting van week 44 en afsluiting van de klimaatweek 2022. Vanmiddag heerlijk gedanst in Gouda en nu fris gewassen in huispak op de bank met thee en een omelet. En eindelijk de documentaire Fashion Re-Imagened terugkijken. Diepe buiging voor Amy Powney. Niet dat ze zo’n type lijkt wat dit afdwingt. Maar wat een gedrevenheid, doorzetting en uiteindelijk anderen mee op je wagen krijgen met slagen en beloond in verandering. Baanbrekend !

En terwijl ik deze documentaire bekijk weet ik ook dat mijn aandeel naar beter met het dragen van 2e ronde kleding, ook vanmiddag en nu weer, compleet verschrompelt. Zowel rokje, shirt en huispak van gemengde stoffen en mega vervuilend wat betreft micoplastics. Auw !! Dat laatste heb ik weliswaar deze week een klein beetje gecompenseerd met de -noodzakelijke- aanschaf van refill en millieu vriendelijke oogschaduw van de Hema en het cadeau doen van een sfgc aan 3 dinnen. Met dank aan Nanette Hoogervorst voor het uit haar spam vissen van mijn aankoop en alsnog funden. *Tekst loopt door onder de foto’s.

Maar evengoed, wij vrouwen zijn misschien de meest millieu, en daarmee het klimaat, vervuilende soort op 2 benen. Zelf waarschijnlijk ingepakt in wegwerpluiers en dat voorzetten met het moederschap, kind en onszelf aangekleed in stoffen van niet vriendelijke herkomst, verzorgd met make up en cosmetica, al dan niet getest op dieren en voorzien van door kinderhanden gedolven mica voor de glans, menstruatie spul, inlegkruisjes, panty’s, schoonmaakdoekjes en snoetenpoetsers voor huis, gezicht en poepgat van huisdier, een diversiteit aan schoonmaakmiddelen, boodschappen, online bestellen bij een of andere inferieure prijsknaller die je daarmee steeds meer macht geeft. De meuk die we aanschaffen omdat de kleur leuk is, het lekker ruikt, niet nodig maar goedkoop niet eens meegenomen. Alles bewerkt met mogelijk ziekmakende chemicaliën en waarmee we onszelf, anderen en omgeving mee vervuilen en armer maken. Voedsel bewerkt met spul om er mooier uit te laten zien, sneller te kunnen oogsten en langer houdbaar te maken, ook al rampzalig. Het is Heul veul. En dan die superaanbiedingen van stedentripjes voor een habbekrats omdat het kan .Je zou er vrouwzijnschaamte van oplopen. Is de pink tax dan toch rechtvaardig? En eerlijk is eerlijk, Ik HEB DIT ALLEMAAL ook gedaan, de garantie op nooit meer is er ook niet en dus weet ik ook nog niet eens op de helft van het kan wel en kan beter pad te zijn.

Na in 2020 terugkomen in Nederland begon het bewustzijn te druppelen maar bij het zien van de afvalberg op Ilse le Casse en de kust bij Conakry was ik in shock. En hoezeer Gretha Thunberg ook wordt verguisd vanwege haar nogal hardvochtige manier van uitspreken, ik heb haar hoger staan dan activisten die zich vastlijmen en vernielen.

Met het afsluiten van de klimaatweek zal na 1 week weinig veranderd zijn. Met de energie crisis, wel of niet gecreëerd, is bewustwording immers ook geactiveerd als voelbaar in de portemonnee.

Het is nogal ellendig allemaal. Onder de spreekwoordelijke steen gaan liggen en accepteren dat de helft van Nederland over X jaar is ondergelopen en het in andere delen van de wereld ook onleefbaar is geworden voor nu nog jonge kinderen en wat zij mogelijk aan voortplanting neerzetten kan uiteraard ook. Alles is keuze. Vanmiddag mezelf maar eens verwennen met groene thee en pure chocolade. Schijnt de kans op cardiovasculaire aandoeningen te verlagen. Wel fair trade uiteraard.

Mijn outfit weliswaar 80% 2e ronde maar hartstikke fout wat materiaal betreft. Veel luchten in plaats van wassen dus met loslaten van die microplastics en in een guppyfriend waszak. Rokje en huispak uit de kledingketting tas, top gekregen van destijds een collega en laarzen gescoord bij Rataplan.

Dus vrouw of andere gender als je dit leest; zit er in jou een stukje Amy Powney en ben jij na dit lezen Beyonce’s team Run the World or Ruin the World?

Genoten van deze tegendraads? Probeer Verbeter de wereld, begin bij jezelf. dan ook. Liken, delen, volgen, reacties. allemaal welkom. Werkt net als verduurzamen, alle beetjes helpen.

https://www.fashionreimaginedfilm.com/

https://www.ahealthylife.nl/?s=kleding

SFGC ; https://sustainablefashiongiftcard.nl/

https://en.guppyfriend.com/

https://www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/

Een gedachte over “Vrouw, wat doe jij nou?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: