Corona Koorts

monddood

Vanmorgen werd ik wakker,  kliedernat. Niet van opvliegers noch van een natte droom. Kliedernat van t zweet en een onrustig gevoel. Fck.. Tot nu toe lukte me aardig het deksel dicht te houden van nieuws en net geen nieuws, complottheorieën en de niet aflatende stroom van grappen zo af en toe te bekijken. Maar nu dus toch in mijn slaap gestoord door Corona,  of covid19 zo je wilt.  Het nieuwjaarscadeau wat als uit de doos van Pandora nog net op de drempel van 2019 ontsnapte en sinds maart het enige gespreksonderwerp lijkt te zijn, zich mega snel verplaatst en wereldwijd verwoestend angst en verdoemenis verspreidt.

Volk van Nederland;  maak kennis met de intelligente Lock down. En hysterisch hamsteren. Beperk je sociale bewegingen en als wel, houd afstand, wassen wassen wassen en als je moet hoesten of niesen, in je elleboog. En blijf vooral thuis. Alles uit de kast om verspreiding van dit monster te vertragen opdat de zorg, hetzij in een ver overspannen toestand, de snel vollopende IC kan beheersen.

Volgzaam als we zijn kunnen we dit en doen we het samen. Thuiswerken, online school, zoomen tot oneindig en creatieve mogelijkheden om het netwerk warm te houden en toch nog iets te verdienen in onze al dan niet verhuurde tijd. En in vrije tijd massaal netflixen, opruimen, Corona en Kondo klussen, eindelijk dat boek lezen, een kaartje sturen, bellen of iets aardigs voor een ander doen. Serenades of krijtboodschappen onder het raam voor de opgehokte lieverd in het verzorgingshuis.  Het nieuwe samen-zorgen ontstaat. Met een filevrij wegennet, thuiswerkers die wandelen voor de frisse neus en herontdekken hoe een park er eigenlijk uitziet en de natuur zo mooi hersteld. De lucht veel blauwer lijkt, vogelgeluiden echt horen en weten hoe de buren eruit zien. De media voert ons gulzig met cijfers van sterfgetallen, beelden van als ruimtevaart mensen ingepakte zorgverleners en sporen van langdurig dragen van mondkapjes op gezichten en hoe erg het er aan toe gaat.

Het luisteren en opvolgen van adviezen ging de 1e maand best goed.

 

Heb ik angst dan vroeg ik mezelf en zo ja, voor wat .  Angst om onderuit gehaald te worden door dit virus? Nee. Eerder denk ik dat het onvermijdelijk is vroeg of laat “gepakt” te worden. Misschien heb ik het zelfs al gehad en als niet kom ik er hopelijk goed doorheen. En dat hoop ik voor iedereen. Dus ja, ik houd me waar mogelijk aan de afstand, beperkte sociale bewegingen en hygiëne voorschriften.  Van niet naar de bioscoop of theater kunnen of een terrasje pakken ga ik niet dood.  Mijn haar heb ik inmiddels 2x zelf geknipt, films kijken kan ik thuis en naar een museum zelfs vanuit mijn bed. Ik weet sinds afgelopen weekend ook virtueel op stedentrip te kunnen en op mijn werk gaan we, hetzij aangepast, ook door. Ook niets om onrustig van te worden.

Inmiddels zitten we in week 8 en dreunt de boodschap;  de 1,5 meter maatschappij; wen er maar aan.

 

Dat winkelwagentje maken we nu zelf schoon en afstand houden is lastig want blijkt in een heleboel situaties niet uitvoerbaar.  Vakkenvullers gaan “gewoon” door tijdens winkeltijd, gewend als we zijn aan een 24uurs economie en keurig gespiegelde schappen. Wat last en pijn gaat geven zijn ingegroeide teennagels, echt noodzakelijke (huid) behandelingen, lichamelijke ongemakken en meer bij mensen. En verstikkend hoog staat het water aan de lippen van menig ondernemer of al failliet. Zzp’ers waar niet of nauwelijks een inkomen binnenkomt. Maak gebruik van steunfondsen en wees lief voor elkaar roept hij vanuit de toren. Maar is er al uitbetaald? Ondernemer vanuit huis, weer een andere regeling dus boot gemist. Tijdelijke en aflopende contracten of gedetacheerd, einde oefening. Studenten zonder bijbaan maar wel de huur, jammer dan. Terug naar thuis een optie? Niet altijd. De horeca voelt zich tegengewerkt, toe-leverings bedrijven met overschot, boeren zitten met vee wat normaliter geslacht zou worden dus meer stikstof. Krijgen die straks boetes? Vereenzaming, psychische kwalen, weerstand afbraak door gemis,  stress door thuiswerken met partner en kinderen, geldzorgen, alles haakt in elkaar en veroorzaakt onrust bij mensen.  Onrust in een verdeling van kampen. Angstige mensen die vooral pro binnen blijven zijn, Spugers en aso’s omdat “het ze niet boeit”, complot aanhangers en opstand tegen de 1,5 meter maatschappij.

Ik ben van de generatie die kennismaakte met Aids. Doodeng. Vreselijke foto’s in tijdschriften van wat deze ziekte met mensen deed. Kon je ooit nog lustvol ontdekken? Dezelfde generatie die hoorde van Tsjernobyl. En ook de generatie die de beelden van de studentendemonstraties in Beijing herinnert. Afschuwelijke beelden van studenten die aangevallen werden door het leger en omver gereden werden door tanks omdat ze buiten de lijnen kleurden. En toch leefden we “gewoon” door.

Dus ja, afstand en hygiëne regels, begrijpelijk. En mondbedekking in sommige omstandigheden misschien ook acceptabel. Maar met spoed een wet erdoorheen drukken dat 1,5 meter afstand verplicht is? Of een noodverordening die ongrondwettelijk is aanpassen naar grondwettelijk.   Hoe dan met carpoolers naar werk. Dansen, een ballet of toneel voorstelling met meerdere spelers. Teamsporten of sporten met fysiek contact. En hoe zit het met de regel maximaal 3 personen in een auto mits van hetzelfde adres.  Je relatie met kind uit vorige waar je (nog) niet mee samenwoont. Of met je eigen uitwonende kinderen in 1 auto ergens heen. De scholen gaan over een paar dagen weer langzaam opstarten maar angstige ouders die hun kinderen toch liever thuis houden.. de leerplichtambtenaar gedoogd maar voor hoe lang.

Nu worden we nog gefilmd met drones, kun je worden beboet maar heb je wel een strafbladaantekening. Ook in je eigen huis.  Er is zelfs een kliklijn. Ja echt !! Wat is het volgende omdat het mag van de wet?  Niet meer aanraken in het openbaar? Een gaswolk of lijfstraffen als je buiten de lijntjes kleurt? En dat alles voor een onzichtbaar virus.  Er zijn landen waar dit soort acties normaal zijn. China rolt bijvoorbeeld via Ali binnen bij menig besteller maar met mensenrechten nemen ze het daar niet zo nauw.

 

Ik hoop dat mijn droom een nare droom blijkt.

In dat liedje van Fluitsma&van Tijn zit de zin ; 15 miljoen mensen, die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde. Echt niet. Wen daar maar aan !

 

5 mei vieren we 75 jaar vrijheid. Vrijheid misschien in minder dan 75 dagen weggeveegd. The day after

 

Enne ; nooit meer “hand voor je mond als je hoest”.

image bron ; coevering.com

Coronavirus lockdown: spoedwet, grondwet en grondrecht, wat u moet weten, wat u mag doen (de noodverordeningen zijn ongrondwettelijk)

 

 

 

 

4 gedachten over “Corona Koorts

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: