Corona en Kondo

ECE5D8A0-FB11-46B4-8D80-E8DF0CCD494F

Half Nederland is door Corona thuis en klust, werkt in de tuin of ruimt op. Als dieren die zich voorbereiden op het broedseizoen met een nieuw nest. We maken er het beste van. Vorige week overvolle parken en strand, files bij afvalstations en tegenhouders bij bouwmarkten en tuincentra als resultaat. Afgewisseld met thuiswerken. Voor de afleiding en voorkoming van tegen de muur opspringende ouders en kinderen wordt het plaatselijk groen bezocht ter afwisseling. Ommetjes die mensen naar plaatsen brengen waar ze niet eerder of heel lang niet geweest zijn.

Zo lopen er langs mijn werkplek veel meer mensen dan anders en krijgen we vragen als ; is dit geen kinderdagverblijf meer? Lang niet geweest blijkbaar want dat is al het een jaar of wat niet meer. Ook in het park waar ik woon is het een stuk drukker dan gewoonlijk. Niet zulke drommen als op recente foto’s in de media maar toch. De ommetjes die ik daar maak zijn sla-ommetjes geworden waarbij het af en toe lastig laveren is.

Ik ben wat je een zwerfvuilraper zou kunnen noemen tijdens mijn ommetjes. Een gewoonte, of voor sommigen afwijking, die ik heb bij het lopen is het oprapen van zwerfvuil. Met reacties als; onbegonnen werk, duimpjes, hoofdschuddend, vragen waarom of een je bent van lotje getikt gebaar. Ik krijg ze erbij. Soms voel ik me daar best ongemakkelijk bij maar de irritatie vanwege zwerfvuil wint. Lang geleden stelde jongste dat hij zich schaamde voor me omdat ik van alles opraap. Tja, om met je moeder mee te moeten lopen die al kletsend van alles opraapt lijkt me voor kinderen ook best schaamtelijk. ARMOEI – NOU MOEI!   De opluchting om op een leeftijd te zijn om zonder mijn bijzijn Out in the Open te gaan was bijna tastbaar 🤪. En vermoedelijk werden ook zij scholieren die zich achteloos van drinkpakjes, chipszakjes en dergelijke ontdeden. Dat hoor ik namelijk te pas en te onpas wanneer mensen me aanspreken op mijn raapgedrag. Dat jongeren zoveel troep op straat maken.

Welnu ; welcome to Reality. De vangst van gisteren was 3 flinke boodschappen tassen vol rotzooi, een (best zwaar) apparaat met 2 snoeren, een kapot visstoeltje en een vogelkooitje.

Nu ben ik niet zo erg als de zwerfinator (zie link onderaan) maar dat het meeste zwerfvuil van jongeren en schooljeugd Kinderen  afkomstig is valt te betwisten. Die kunnen er inderdaad wat van maar het overgrote deel van troep is van recreanten als skeelers, al dan niet spandexbroekjes dragende fietsers, joggers en wandelaars.  Het snackje voor onderweg blijft vaak “onderweg”. Wegwerkers, carpoolers, plantsoendienst, rijinstructeurs; ze kunnen er wat van. Restanten van het lunchpakket en coffee to go is her en der te vinden. En van zwervers en al dan niet vrijende auto stelletjes; kledingstukken (er zijn dagen dat je een complete outfit bij elkaar kunt sprokkelen), condooms, bierblikjes, snackresten, lachgasballonnen, patronen en wietzakjes. Ik verbaas me nergens meer over. Dan de hondenliefhebber, ook een soort apart. Kak in een zakje en vervolgens in de struiken gemikt of als eeuwige kerstversiering in een boom. De doekjes waarmee kont van het geliefd huisdier wordt schoongeveegd sieren als witte vlaggetjes het groen. Of de persoon die zijn of haar hond geleerd heeft op een stuk papier te kakken en dat vervolgens laat liggen. Het ergst zijn de hele grote hopen. Ik kan me best voorstellen dat het niet fijn is zo’n verse warme drol in een zakje te proppen. Als het al past. Want ik vermoed dat de eigenaar dan een model pony in huis heeft.  U snapt, ik vind honden en alle beesten leuk. Zolang ik er maar geen last van heb. Vriendin zegt dat die doekjes van bosjesontmoeters afkomstig zijn maar gezien de hoeveelheid klopt dat volgens mij niet.

Woon je dicht bij een drive thru fastfood locatie, de bekers en tasjes zijn geheid bij jou in je straat uit de auto gekwakt.

Vissers, ook die laten graag sporen achter. Lege drankflessen om tijdens de sport warm van binnen te blijven en lege maisblikjes. Vissen lusten dat blijkbaar. Die blikjes zijn soms vol gepoept. Viezerikjes eigenlijk, die vissers. Dan de ouderen, dat soort wat nu beschermd dient te worden of opgehokt zit. Zij snoepen graag keelsnoepjes. De wikkels ervan zijn als speelgoed voor de wind waardoor wereldwijd vindbaar. Nog een doelgroep is bbq’ers. Afgezien van verbrande plekken etensresten, botjes, kolen en verpakzooi. Ook moeders, de mens aan t begin van opvoedkunde, laat gerust een poep en pisluier achter.Poep, het meest voordelige medicijn.  En wanneer het jengelkroost eenmaal loopt, de drinkpakjes.

Afgezien van zwerfvuil is er de ASO die van opgeruimd houdt maar dan niet voor een ander. Te belazerd om grofvuil te bellen en sinds Corona ook een besmettelijk virus.  De hierbij geplaatste foto’s zijn van een rondje in mijn wijk deze week. 😡 De Marie Kondo is massaal ontwaakt en pleurt de zooi op straat. Ter info ; de waarde van een winkelwagentje is ongeveer 300 euro.

Volgens meetkundigen is het effect op de luchtkwaliteit door minder verkeer op de weg en in de lucht door Corona aanzienlijk verbeterd.  Hoe mooi zou t zijn als we met elkaar naast alle angst en verdriet, applaus, nobele doelen, virusgrappen, thuiswerktips en meer onze omgeving ook eens schoner maken tijdens de spaarzame ommetjes die we nog mogen maken. Jong, oud, man, vrouw, ga op zwerfvuiljacht in plaats van als een loopeend beren te willen spotten.  Nuttig, leerzaam en sporten in 1 want dat bukken en strekken is goed voor je kont. Ja, je krijgt er weleens vieze handen van. Reden te meer om niet aan je gezicht of een ander te zitten en ze thuis extra goed te wassen. Je bent daarbij ook nog eens trendy bezig want een of andere hipster heeft bedacht dat t planderen heet. Pestzooi rapen en wandelen.  Ik doe het al jaren. Niet zo goed voor mijn gemoedsrust maar lopen maakt het hoofd weer leeg.

 

 

https://haagsehanden.nl/

http://zwerfinator.nl/

https://www.meldwinkelwagen.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: