Boetekleed

Coronavirus, Closing school, quarantine red sign, coronavirus concept Novel coronavirus 2019-nCoV, covid-19, schoolchildren in white medical face mask and the school building with the sign is closed

Met het achterliggend experiment werken in een duurzame mode winkel ben ik weer meer op straat en aan de wandel om lijf in beweging en het hoofd rustig te houden. Tijdens een wandeling vorige week kwam ik haar tegen. Een glimlach van oor tot oor, rode bloem in het haar, een rode boodschappentrolley achter zich aan trekkend en vrijwel volledig gekleed in rood tinten. Zo’n type mens waarvan je bij jezelf voelt dat de frons tussen je ogen wegglijdt, je kaaklijn zachter wordt en je hart warmer. En ik zou ik niet zijn, rood is immers ook 1 van mijn favoriete kleuren, om haar geen compliment te geven. Aldus raakten we aan de praat. De dame bleek ook in mijn buurt te wonen en de kleur rood voor haar een uiting van zelfliefde en acceptatie. Van afkomst deels een indiaan. Zo voelde ze zich ook. Anders. Met ontzag en dankbaarheid voor wat moeder natuur geeft en liefde voor de medemens. Vaak buiten ook. Deels vanwege buren die haar raar vinden en daar hinder van ondervind in pesterijen. Want “anders”. Hoe voelt het om “anders te zijn” vroeg ik me later af. Wat en wanneer ben je “anders”? En wat maakt dat iemand jou daarom mag labelen? Dat hoofd van mij was alweer niet meer rustig.

Over naar het rood. In een bij mij passend kleurenpalet van onder meer paars, cyclaam, oranje zit ook een flinke dosis rood. De kleur van liefde en feest. Van kracht ook. Zo heb ik een rode jurk. Staat me goed maar al lang niet meer aangetrokken. De laatste keer dat ik die jurk droeg was op een feestje waar toenmalig vrijer me letterlijk en figuurlijk liet vallen.

Ook heb ik een rood broekpak. Ik draag het als pak of los van elkaar. Met hakken, sneakers, slippers, netjes of casual. Best een goed pak dus. En als ik het draag voel ik me er goed in. Met een warm hart. Gekocht in een periode waarin ik nog niet zo bezig was met de oorsprong en impact van kleding en toegegeven aan de behoefte af en toe iets nieuws in mijn vrijwel 2e hands garderobe. Weliswaar niet uit een winkel geinig voor weinig maar wel 1 die voorheen in elk winkelcentrum te vinden was. Een keten die de strijd verloren heeft tegen geinig voor weinig. Misschien niet eens mee wilde in de snelle omloop van aanbod maar toch toegegeven en alsnog failliet. Boontje toch om loontje? Anyhoe; Mijn pak is dus geen eerlijk merk noch van natuurlijk materiaal. En gelukkig was je een pak niet vaak maar het laat ongetwijfeld microplastics achter in het waswater. Je ziet ze niet maar gaan nooit helemaal weg. Wat veelal ook zo is bij 2e hands kleding, het overgrote aanbod is vervuilend materiaal en uit de hoek van fast fashion ketens. Die de noodzaak tot anders wel inzien maar veelal nog varen op de golf van greenwashing. Beter gezegd ; brainwashing.

En nogmaals, ik doe het verre van goed. Maar sinds ik me bewuster bezig houdt met de oorsprong en impact van wat ik draag zitten kleren toch een beetje anders. Weliswaar net zo leuk maar soms lijkt het te jeuken. Alsof er (kleine) handjes trekken aan mijn niet rechtvaardig warme hart. De jeuk van een boetekleed? Gaandeweg wordt de inhoud van mijn kledingkast dus anders, ook bij de aankoop van 2e hands check ik op oorsprong en impact. En met het werken in die winkel had ik mijn hele garderobe willen inruilen voor een paar goeie stukken uit dat aanbod. Inclusief wol/zijde hemdjes. Ooit is het zo, niemand kan immers in de toekomst kijken.

Dichterbij dan ooit is morgen. Misschien een dag waarop we horen dat de scholen weer sluiten. Drama voor kinderen die niet naar school kunnen.

Morgen is het ook black Friday. De koop je gek dag. Mocht je je gaan uitleven; check wat je koopt of het iets is waar je rechtvaardig een zachte kaaklijn en warm hart van krijgt. Onze relatie met kleding moet en kan anders en begint bij jezelf. Wees als een indiaan. Omarm wat de natuur geeft en werk aan beter voor anderen. Want zeg nou zelf; een pakje verpakt in een rood boetekleed, dat moet je niet willen. Ook zonder black Friday. Rood is ook de kleur van woede, schaamte, onrecht en bloed. Misschien wel van kinderhandjes die jouw kleren maken. Hoeveel boetekleed hangt er in jouw kast gemaakt door anderen die daarom nooit naar school kunnen of geweest zijn?

Vond je dit boeiend, en (h)eerlijk om te lezen? Lees dan ook  Fuck Valentijn Bankjespraat of De hunkermol, wie kent hem niet.

Eerlijke kleding wijzer – Webwijzer

Greenwashing, het belang in 2021. (+ de 7 hoofdzonden) (tenstripes.nl)

Het boetekleed aantrekken – Herkomst en betekenis | Historiek

5 gedachten over “Boetekleed

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: