Armoe ? Nou moe !

lemon-3746827__340

Toen jongste een jaar of 7 was vroeg hij op een dag of wij arm waren. Deze vraag bleek te komen van een vriendje. Ons decorum in huis was oud (nb ; niet van de Zweedse winkelketen of die bakker waar je geen brood haalt) en bovendien hadden wij geen vaatwasser. Dat laatste was in de ogen van het vriendje zo’n noodzaak dat je door het niet hebben van dat apparaat wel heel erg arm moest zijn.

Belerend als ik af en toe ben heb ik het bewuste kind bijgebracht dat zolang er eten op je bord ligt, je een bed om in te slapen hebt, water onbeperkt uit de kraan kunt laten stromen en een dak boven je hoofd hebt je niet arm bent en deze zaken essentiëler zijn dan een vaatwasser.

Wanneer ben je nu echt arm? Volgens sommige mensen ben je dat niet zolang je een computer, tv en een telefoon hebt.  Zaken waar je feitelijk niet zonder kunt want vrijwel alles gaat of moet digitaal en zonder internet ben je dus min of meer afgesloten van de buitenwereld.  Al dit soort zaken heb ik en de meeste mensen die ik ken ook dus we zijn niet arm.

Na een mediabericht kort geleden denk ik dat mijn mening toch bijgesteld dient te worden. Als je om je heen kijkt in de horeca en kledingzaken zou je het niet denken maar het aantal werkende armen groeit.  https://nos.nl/artikel/2253141-honderdduizenden-nederlanders-werken-en-zijn-toch-arm.html    Ik vind dit een treurige, en vooral schaamtelijke ontwikkeling in Nederland.

Wat ik verdiende toen ik op mijn 17e begon met werken weet ik niet meer maar toen ik 20 was verdiende ik ongeveer 1300 gulden en werkte ik voltijds.  Destijds ging ik samenwonen en samen hadden wij het financieel best goed. Nu ben ik 50ennogwat en is mijn inkomen ongeveer 1250 euro vanwege mijn nog gedeeltelijke UWV status.  Pakjesdag Daar komt dan nog huur en zorgtoeslag bij en kostgeld van jongste. Ik reken nog steeds op een betere situatie als er weer vast werk is.

En daar zit ‘m de crux voor veel werkenden en werkzoekende mensen.

Met 2 jaar vrij intensief bezig zijn met werken naar werk is het heel normaal om vacatures te zien met het riante aanbod van 11.50 bruto per uur en dan graag hbo of wo geschoold. Dat wordt dat een half jaar contract of op nul uren basis en pech wanneer geen verlenging waardoor 70% van je laatst verdiende loon als je geen ander werk hebt. De arbeidsmarkt trekt aan en toch groeit het legioen zzp’ers. Vrij en blij werken zonder hijgende baas of narrende collega’s en niets aan de hand zolang je, net als met een nul uren contract, werk hebt. Geen werk is geen inkomsten. En als een zzp’er wat gaat mankeren is ie helemaal in de aap gelogeerd.  De zzp’er zou zich verplicht moeten verzekeren en een buffer moeten aanleggen. Uhhh waarvan??

En zo kun je al werkend steeds lager uitkomen waardoor je werkt en toch arm wordt.

Dan de werkende mens met een modaal inkomen. Zolang er niets schokkends veranderd in de financiële of relatiesfeer is er weinig aan de hand.  Zonder werk of door andere omstandigheden een flinke stap terug of in het ergste geval je huis kwijtraken is echter vaak onoverkomelijk.

Een sociale huurwoning dan? Die zit al jaren op slot. Scheefwoners net boven de grens en nog mobiele ouderen in een te groot huis stromen niet door. Ook zij knopen zichzelf daarmee immers een strop om in de vrije sector en kopen is een no go. Voor 70% van de niet huizenbezitters met een modaal inkomen is een huis kopen niet meer haalbaar en een betaalbaar huis huren eigenlijk ook niet. Als dat al lukt zonder vast arbeidscontract.

Veel van wat er op de markt komt wordt trouwens opgekocht en met een nieuw keukenblok en laminaatvloer voor een woekerprijs verhuurd. Vroeger noemde men dat huisjesmelkers.

Er zijn, echt waar, mensen met werk die een beroep doen op de daklozenopvang.

Volgens de berichtgeving op Prinsjesdag zou de koopkracht stijgen. Helaas is er een foutje in de berekening geslopen. https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/artikel/4454011/blunder-koolmees-koopkracht-sociale-zaken-werkgelegenheid Volgens andere berichten zouden woon en energielasten volgend jaar gemiddeld 700 euro hoger worden. Leuker kan het niet worden.

Al deze ontwikkelingen veroorzaakt een steeds grotere kloof tussen wel-en niet hebbers. Een soort jaren 60 verdeeldheid in een moderne jas. Nu heeft Nederland gelukkig een prachtig sociaal vangnet.  Belasting afdragen maakt niemand blij maar daar hebben we allemaal profijt van en er lijkt voor iedereen, de graaivingers ten spijt, wel een of ander potje te zijn. Maar de keus tussen niet willen hebben of niet kunnen hebben terwijl je wel werkt lijkt nu een bestuurde, en toch op hol geslagen trein.

Terug naar het salaris van toen ik 20 was, in euro’s vrijwel hetzelfde als destijds in guldens.  Toen kon ik er toch meer van doen. Alles is meer gaan kosten maar het inkomen lijkt stil te staan.  Gek toch eigenlijk?

Kortom ; De economie groeit, de werkgelegenheid trekt aan en we staan nog steeds in de top 10 van gelukkigste landen.  Loonslaven, zullen we daar maar op proosten dan? Met extra citroen erbij.

25 gedachten over “Armoe ? Nou moe !

Voeg uw reactie toe

  1. Tja, de tweedeling in de maatschappij tussen arm en rijk is een kloof die groter en groter wordt. En hoe dat te keren? Misschien straks eens met z’n allen verstandig stemmen? (Mocht dat al iets uithalen.)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: