Vlam in de pan

crazyNiet in de keukenpan, wel in mijn bovenpan. Veroorzaakt door een huishoudklus.
Of je nu wel of niet de kost buiten de deur verdient, huishoudklussen staan altijd op de lijst en ook bij mij gaat daar wel eens iets mis. In het kader van opruimen wintergoed, jawel de temperatuur gaat stijgen in de omgeving van grijswijk en daarbuiten (hoop ik ook voor jullie..), moest ook dat heerlijk wollige vest waar ik de afgelopen maanden vrijwel in heb gewoond eraan geloven. En dus ging mijn pluizige vriend het vierkante apparaat wat wasmachine heet in.

Terzijde ; wat is het toch een geschenk om zo’n apparaat te hebben.

Want hoewel ik echt niet uit het stenen tijdperk kom kan ik me nog vaag herinneren dat er bij ons thuis een echte wasmachine kwam. Min of meer gelijk met een stofzuiger en koelkast. Voor de intrede van dit magisch apparaat deed mijn moeder de was in een soort van houten ton die de douche in werd gezeuld door pa, waar vervolgens met behulp van een slang heet water in ging. Aangevuld met gekookt water uit een hele grote pan kon de klus beginnen om na dit helse karwei overgeheveld te worden in de centrifuge. En ook dat was een beleving op zich. Als je er geen oplawaai door stroom van kreeg, het ding te vol zat waardoor er iets tussen de rand kroop of er een kabaal gelijk een goederentrein uitkwam had je geluk.

Het begrip wassen is een klein jeugdtrauma van me. Kind in een groot gezin waardoor alle dagen geconfronteerd met wasgoed heeft bij mij een strakke planning veroorzaakt wat het doen van de was betreft en alles daaromheen. Bij mij eens per week, drogen uit het zicht en zo snel mogelijk in de kast.

Klein detail; mijn trauma herleefde toen ik als vers gehuwde aankwam in Dubai en eerder afgereisde echtgenoot mij blij verraste met een gifgroene koudwatermachine met schoepen en een aparte centrifuge. Het was 1988, hij hield niet van winkelen en bovendien was hij kleurenblind. Een jaar is ook best kort om de liefde te doorgronden. Beide hebben het trouwens niet overleefd.

Recentelijk dus de was met die pluizige vriend. Alles kwam er schoon en fris uit. Dat wel. Het leek alleen alsof ik een angora cavia had mee gewassen. Aaaaggrrrhhhhhh……Trauma trauma trauma. Een ontplofte bovenpan want alles onder de witte haren!!

Nu was er tussen 1960 en 1988 al veel vooruitgang geboekt; Cassettebandjes, lp’s (nee dat zijn geen grote cd’s) koffieapparaten, mobiele telefoons om maar wat te noemen. Maar daarna ging het helemaal los en kregen we op digitaal gebied de kennismaking met internet. Wauw !! Surfen was voordien alleen een omschrijving die betrekking had op iets doen met plank, water en een zeil.

Dat internet een onuitputtelijke bron is van alles wat je wilt weten, opzoeken of gewoon eindeloos tijd aan wil besteden, We know. Maar internet is ook de beste hulp voor het antwoord op huishoudelijke sores. Zo heb ik al eens opgezocht hoe een bh beugel uit de, alweer dat ding, wasmachine te kunnen verwijderen zonder monteur en met succes uitgevoerd.

Google bood dus ook soelaas voor het haren probleem. Men neme een natuurspons (ook iets van vroegâh ..) of zo’n ruw groen schuurdoekje en doet de was opnieuw. Werkt niet in 1 keer, jongste kan absoluut niet tegen iets wat kriebelt en raakt nog steeds lichtelijk ontstemt bij het aantrekken van zijn geliefde shirts.

crazy

Ik ben trouwens erg blij dat de ruimtelijke temperatuur stijgt. Mijn verhuurder vindt 18 graden, afgezien van de woonkamer, voldoende. Iets met toegestane regels. Vast uit het stenen tijdperk. Die wel.

Vond je dit leuk? Lees dan ook Crommeniecasie en Haar…  En heb jij een herinnering aan of door een bepaald kledingstuk waar ik over mag schrijven? Neem contact met me op.

15 gedachten over “Vlam in de pan

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: